Autor Wątek: WM koszty, prowizje  (Przeczytany 1679 razy)

NaitSabes

• Użytkownik
  • **
WM koszty, prowizje
« dnia: Październik 11, 2020, 17:43:50 »
Witam,
Od jakiegoś czasu na EPN nie ma możliwości przesyłania zgromadzonych środków na PayPal, dodatkowo zacząłem również korzystać z Backit które też nie ma PayPal.
Dlatego zacząłem szukać jakiejś prostej i taniej alternatywy. Najprostszy wydaje się przelew na kartę ale nie jest najtańszy, dopiero przy przelewie 400$ prowizja wychodzi mniejsza niż przesłanie środków na WZM, pod warunkiem że ma się konto walutowe. No ale mniejsza o to. Do rzeczy, wymyśliłem sobie że będę przelewał środki z EPN i Backit na WZM a z nich na PayPal ponieważ z tej platformy korzystam najczęściej, no chyba że w jakimś sklepie internetowym będzie można płacić z WZM. 

1. Czy korzystanie z WZM jest darmowe? (mam tu na myśli taką sytuację że przelewam sobie środki na WZM i sobie tam leżą powiedzmy pół roku bez wykonywania transakcji, lub niemam żadnych środków) czy nie zostaną naliczone jakieś opłaty za utrzymanie mojego portfela, albo jakaś opłata za brak wykonywania płatności. 

2. Czy są jakieś prowizje i ile, za przesłanie środków z WZM na PayPal, oraz za dokonywanie płatności przez WZM.

P.S
Szukałem na forum podobnego tematu i nie znalazłem więc mam nadzieję że nie powtórzyłem w/w tematu. 
Być może te pytania są głupie ale ja jeszcze nie miałem styczności z tą platformą.

Z góry dziękuje za pomoc.

Support

• Global Moderator
  • *
Odp: WM koszty, prowizje
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 11, 2020, 20:04:35 »
Witam serdecznie,
prowizja wychodzi mniejsza niż przesłanie środków na WZM
co to jest "WZM"?
Jeśli chodzi o WMZ (WebMoney konto w dolarach amerykańskich), to:
1. Czy korzystanie z WZM jest darmowe?
Korzystanie z wszystkich walut w system WebMoney jest darmowe: nic nie płacisz za prowadzanie konta.
2. Czy są jakieś prowizje i ile, za przesłanie środków z WZM na PayPal, oraz za dokonywanie płatności przez WZM.
Tak, płacisz tylko za przesyłanie środków (nie za otrzymanie).
Prowizja za przesyłanie stanowi 0,8% od wysokości przelewu.
Na przykład: przesyłasz 100 WMZ. Na koncie musi być 100,8 WMZ (100 * 0,8% czy 100 * 0,008 = 0,80 - to prowizja za przelew).

Dlaczego kożystać z PayPal?  *STOP*
Latwiej wypłacać sobie na konto bankowe (tylko w euro) czy na kartę WebMoney (dolary czy euro - zależy od kraju).  ;)

Więcej o przelewach na konto bonkowe tu: https://forum.wmpolska.com/?topic=72.0
Więcey o kartach tu: https://wiki.wmtransfer.com/projects/webmoney/wiki/WebMoney_Cards

Pozdrawiam.

NaitSabes

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 11, 2020, 22:20:26 »
co to jest "WZM"?
Jeśli chodzi o WMZ (WebMoney konto w dolarach amerykańskich), to:
Przepraszam, czeski bład, masz racje chodzi o WMZ

Dlaczego kożystać z PayPal?
Nie posiadam konta walutowego ani nic w tym stylu. Na EPN i Backit mam $ i wcześniej przesyłanie pieniędzy było dla mnie wygodne bo PayPal używam głównie do zakupu na zagranicznych stronach gdzie płace w $. No i prowizja przesłania pieniędzy na PayPal była mniejsza.

Latwiej wypłacać sobie na konto bankowe (tylko w euro) czy na kartę WebMoney (dolary czy euro - zależy od kraju).

No tak o tym wspominałem że tak jest łatwiej ale prowizja jest wyższa, poza tym jeśli nie mam konta walutowego to dodatkowy koszt stanowi przewalutowanie euro/dolara na PLN

Support

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 13, 2020, 22:17:32 »
No tak o tym wspominałem że tak jest łatwiej ale prowizja jest wyższa, poza tym jeśli nie mam konta walutowego to dodatkowy koszt stanowi przewalutowanie euro/dolara na PLN
W dowolnym banku jest możliwość otwarcia konta walutowego.
Ale jeśli wypłata w dolarach, to może ten sposób?
Więcey o kartach tu: https://wiki.wmtransfer.com/projects/webmoney/wiki/WebMoney_Cards

NaitSabes

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 08, 2020, 17:02:59 »
Mam jeszcze takie pytanie, czy żeby wypłacić środki z WMZ na karte visa muszę im przesłać skan swojego dowodu albo paszportu?

Support

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 08, 2020, 21:58:13 »
Tak,
dlatego trzeba mieć atestat formalny.
Więcej o tym tutaj forum.wmpolska.com/?topic=6.0