Przepraszam że zaczynam od takiego czegoś ale po wątpliwych doświadczeniach z tą usługą pseudo płatniczą nie mogłem się powstrzymać jak zobaczyłem to forum żeby tu napisać coś na ten temat i wylać swe żale. Oczywiście jeśli administratorowi forum nie podoba się ten temat to proszę o jego skasowanie a moje konto usunąć lub zbanować. Na wstępie chciałem zapytać czy ktoś korzysta z tego webmoney nie będą zmuszony do tego żeby tego używać? Pytam o to bo muszę przyznać że miałem tą nieprzyjemność próbować z tego korzystać i po kilku próbach zrezygnowałem bo takie to jest gów**. Jak rozumiem jest to taki rosyjski odpowiednik paypal ale porównywać to to rozwiązanie do paypal to jak porównywać zgniłe resztki w koszu do obiadu w wykwintnej restauracji. Ten cały webmoney jest tak przekombinowany, tak nieczytelny (nie mówię tu o kwestiach język rosyjskiego), tak nieprzyjazny i niepraktyczny jak żadne inny system płatniczy z którym miałem do czynienia. No może nie do końca, bo drugi taki sam potworek to yandex, ale tu ciężko się dziwić chyba że obydwa są upośledzone skoro wywodzą się z podobnych okolic. W tym rozwiązaniu nawet hasła się nie da zresetować, mówię w tym momencie o webmoney. Pierwsze co zawsze robię w takich serwisach zanim dodam tam jakieś pieniądze to test czy jest opcja jakieś sensownego odzyskania dostępu mają dostęp do innych mediów tj. poczta czy telefon na których było zakładane konto do takiego serwisu. No i co się okazało? Otóż po iluś tam formularzach gdzie wysyłane były jakieś kody do wpisania żeby odzyskać hasło doszedłem w końcu do tego że system mi zaproponował wprowadzenie pytania i odpowiedzi na taki wypadek (czemu nie proponował tego przy zakładaniu konta tylko teraz????). No to uzupełniłem ten formularz pytanie i odpowiedź no i gdzieś to zostało wysłane, pisało że na WMID co jak rozumiem oznacza że poszło to na aplikację na telefon no ale tam przecież też nie jestem zalogowany no bo straciłem dostęp i chce go odzyskać.... Ręce opadają. No nic, to próbuję coś z tym robić dalej i przechodzę do kolejnego formularza, tym razem pyta mnie o skan dokumentu tożsamości. No ale po co skoro ja im wcześniej tego skanu nie przesyłałem, to z czym to sobie niby porównają? Tak btw. to skąd to całe umiłowanie do zbierania tych dokumentów? Czy naprawdę transakcja za 50 rubli wymaga tak skrupulatnego sprawdzenia czy przypadkiem nie jestem jakimś szefem mafii który pierze pieniądze kupując np. klucz do gry za 50 rubli? To samo jest na tym całym yandex, też chcą poświadczony notarialnie dokument tożsamości wysłany pocztą do nich do Moskwy zdaje się ale oczywiście najlepsze jest to że takie dokumenty chcą już po tym jak im wyślemy pieniądze do portfela i chcemy coś z nimi zrobić. No i oczywiście nie ma żadnego nawet małego limitu, chcesz wydać choć jednego rubla wyślij nam poświadczony notarialnie paszport. Zakładam że w przypadku tego webmoney jest to samo choć nie doszedłem do tego bo w porę zobaczyłem jaki to jest mega giga syf. Nie mówię oczywiście że to jest scam, bo i pewnie jakoś to sobie legalnie działa, ale naprawdę współczuję wszystkim którzy muszą z tego korzystać bo to naprawdę traumatyczne doświadczenie jest.
Liczę że ktoś może odpowie na ten mój dość chaotyczny wpis i po krótce spróbuje mi wyjaśnić gdzie się mylę mówiąc że te rozwiązania webmoney i yandex to totalny syf w porównaniu np. do paypal.